Sri Lanka

Hoe bijen in Sri Lanka mens, dier en natuur vooruit helpen

In Sri Lanka zet Sampath Foundation zich op verschillende manier in voor de bewoners van het land. Met het project ‘Bijen helpen boeren’ leiden zij boeren op tot imker en helpen deze boeren zo meer inkomsten te genereren én het boerenland beter te beschermen. Hoe dat precies zit vertellen we je graag in dit artikel!

Dat het bijscholen tot imker zowel de boer zelf als de lokale natuur helpt is bijna vanzelfsprekend. Maar dat deze ommezwaai ook bij het wegjagen van de wilde olifant helpt is vast en zeker nieuws voor jou. Olifanten hebben namelijk slechts één natuurlijke vijand: de bij. De boer genereert als imker zo dus extra inkomsten uit honing en de verkoop van bijenwas én verjaagt de wilde olifanten door de bijen van het land. Momenteel wordt hier volop mee getest. 

Harmonie tussen mens en dier

In Sri Lanka kunnen wilde olifanten in slechts één nacht de complete oogst van een boerengezin verwoesten. Als dat gebeurt, heeft de boer voor niets zo hard gewerkt op zijn land. Hij loopt inkomsten mis en kan zelf met zijn gezin niet eten van de oogst. Mens en olifant staan lijnrecht tegenover elkaar. Om dit probleem op te lossen heeft Sampath Foundation de handen ineen geslagen met het Ministerie van Landbouw in Bandarawela, vlakbij Wellawaya.

De bij vs. de wilde olifant

Uit onderzoek en eerdere positieve test cases in Afrika en Thailand is gebleken dat olifanten bang zijn voor bijen. Daarom wordt er nu ook in Sri Lanka onderzocht of bijen ingezet kunnen worden. Mogelijk zijn de bijen wanneer zij zich bedreigd voelen namelijk agressief genoeg om de olifanten af te schrikken.

In het project ‘Bijen helpen boeren’ wordt er een keten van bijenkasten rondom de akkers aangelegd. Door middel van een dunne lijn staan deze bijenkasten met elkaar in verbinding en op het moment dat de olifanten door het draad lopen verlaten de bijen de kasten en vallen ze aan. Zo werkt het in Afrika, en zo willen we het hebben in Sri Lanka! De olifanten die in hun gevoelige neus en oren worden gestoken vluchten vervolgens en komen niet meer terug, daar zijn ze slim genoeg voor. We gaan dat de komende jaren verder onderzoeken.

Bestuiving in Sri Lanka

De bijen werken niet alleen als “waakhond” en als extra inkomstenbron. Ook hun natuurlijke werk als bestuivers van gewassen is in Sri Lanka hard nodig. Vooral in de gebieden waar Sampath actief is, op droge en niet vruchtbare grond. Er is zeker vegetatie, maar dit kan een flinke boost gebruiken. De bijen vliegen van bloem naar bloem en het stuifmeel van de bloemen wordt actief en passief meegenomen. Ook wordt de nectar verzameld die later wordt omgezet in honing. En ondertussen verspreiden de bijen steeds meer kleur in de natuur.

Een prachtige ontwikkeling in het land Sri Lanka die kansen biedt aan de inwoners van het land. Samen met onze partners maken we hier een succes van! Wist je dat wij ook samenwerken met Imkerij de Werkbij in Nederland? Dankzij hun jarenlange kennis leren wij ook steeds meer over de kenmerken van onze bijen en hoe we hier op een toekomstbestendige manier gebruik van kunnen maken. Lees er hier meer over.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.