Sri Lanka

Hoe één workshop leidde tot een succesvolle zeepmakerij

In het Community College worden allerlei workshops gegeven. Eén van de vrouwen die hier regelmatig naartoe gaat, is Janaki Sumanasena. “Ik had geen stabiel inkomen en naaide kleding om voor mijn kinderen te kunnen zorgen”, vertelt ze. “Tot ik op een dag zag dat er een workshop zeepmaken werd gegeven.” De workshop duurt maar één dag, maar vol interesse gaat Janaki eropaf. Het blijkt de start te zijn van haar eigen zeepmakerij.

Experimenteren met de eerste zeepjes

Tijdens de workshop geeft de trainer uitgebreide uitleg over het maken van zeep en Janaki wordt enthousiast. Thuis gaat ze meteen aan de slag om de ingrediënten te vinden die ze nodig heeft voor haar eigen productie. Dat blijkt nog niet zo makkelijk: ze moet een flink eind reizen naar een andere stad om te vinden wat ze nodig heeft.

Ook het maken van de zeep brengt de nodige hobbels met zich mee. De zeep wil maar niet de textuur krijgen die ze voor ogen heeft. Janaki blijft experimenteren en schakelt de hulp in van de trainer, die met haar meedenkt over alternatieve ingrediënten. Haar volharding loont: ze ontdekt de juiste formule om goede zeep te kunnen maken.

De start van haar eigen onderneming

De zeepproductie begint kleinschalig, vanuit haar eigen huis. De gasten die ze over de vloer krijgt en haar buren zijn tevreden en de eerste reacties zijn goed. Dat motiveert haar om de zeep aan meer mensen te verkopen. Inmiddels is Janaki’s zeep te koop bij verschillende verkooppunten in het dorp. Ook ontwikkelt ze haar zakelijke vaardigheden en verkoopt ze de zeep niet meer alleen per los zeepje maar in verschillende pakketjes, met verschillende prijzen. Omdat ze de zeep direct in haar eigen dorp verkoopt kan ze de prijs een stuk lager houden dan haar concurrenten.

Vertrouwen in de toekomst

Binnen drie maanden na het volgen van de workshop heeft Janaki haar eigen goedlopende zeepbedrijf opgebouwd. Het ondernemen blijft soms een zoektocht – zo heeft ook zij last van de stijgende inkoopprijzen – maar ze heeft er alle vertrouwen in. “De inkomsten die ik met mijn zeepproductie krijg zijn genoeg om mijn familie te onderhouden”, laat ze weten. “Ik kan er het schoolgeld van mijn kinderen mee betalen, de energierekening voldoen en andere huishoudelijke uitgaven doen, wat me vroeger nauwelijks lukte.”

Haar plannen voor de toekomst? “Ik hoop mijn zeep nog beter op de markt te kunnen zetten”, aldus een vastberaden Janaki. Ook kijkt ze uit naar nog meer verschillende workshops van Arthacharya en Sampath.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.