Sri Lanka

Nooit te oud om te leren: ontmoet de oudste imker van het bijenproject

Maar liefst 76 jaar, maar nog altijd even leergierig: meneer Kuranadhasa is de oudste bijenhouder van het Vikalpa-project. Volgens hemzelf ‘vele jaren geleden’ begon hij voor het eerst met bijen te werken. “Toen ik de allereerste keer een kolonie probeerde te lokken en vangen, rende ik bang weg voor die zwerm bijen”, lacht hij. “Nu zijn bijen mijn vrienden.”

Uitdagingen als beginnend imker

Toen het bijenproject nog in de kinderschoenen stond, nam Kuranadhasa deel aan de groep. Hij wilde graag meer leren over het houden van bijen. Stukje bij beetje leerde hij het imkervak en met hulp van de trainers ving hij zijn eerste bijenkolonie. Omdat hij toen nog maar weinig ervaring had, raakte hij regelmatig een kolonie kwijt. Dit bijengedrag wordt ‘absconding’ genoemd – gaan bijen zwermen, dan splitst de groep zich in tweeën en zoekt een deel van de kolonie een nieuw onderkomen, maar bij ‘absconding’ verlaat de hele kolonie het nest. Telkens als dit gebeurde, moest Kuranadhasa weer van voor af aan beginnen.

Drie succesvolle bijenkolonies

Toch gaf meneer Karunadhasa niet op. Ook niet toen hij door het bijenvirus Sacbrood wéér een kolonie kwijtraakte. Geduldig spijkerde hij zijn kennis bij, deed praktijkervaring op en bleef trainingen volgen. Dat loonde: inmiddels heeft hij drie bijenkolonies, die hij zelf onderhoudt. De honing verkoopt hij op de markt en daarnaast maakt hij bijenkasten die hij weer doorverkoopt aan nieuwe imkers.

Een nieuwe stap: jonge imkers trainen

Afgelopen zomer heeft hij met fantastisch resultaat zijn certificaat behaald om instructeur te worden. Nu traint hij een groep van acht nieuwe bijenhouders die het vak willen leren. In de omgeving heeft hij goede naam gemaakt als bijenhouder. Hij heeft een hogere sociale status gekregen en soms komen mensen naar hem toe om honing te halen voor medicinaal gebruik. De oude imker helpt iedereen met groot plezier.

“Ik hou van mijn bijen”

“Ik ben ontzettend dankbaar dat bijenexpert Jan-Arie en de rest van het projectteam mij zoveel kennis heeft bijgebracht”, laat meneer Karunadhasa weten. “Het doet me erg goed om met bijen te werken en ik haal er veel voldoening uit. Ik hou van mijn bijen en ze voelen als deel van mijn familie.” De imker is nog lang niet uitgeleerd en kijkt ernaar uit om zelf ook een goede instructeur te worden. Zo kan hij zijn eigen kennis over het houden van bijen weer doorgeven aan de jongere generatie.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.