Sri Lanka

Community College: van de community, voor de community

In de regio waar we werken is er weinig gerichte opleiding voor de bevolking, geen vakopleidingen, geen vervolg onderwijs. Door middel van onze Community College willen we kinderen bijscholen, opleiden en klaarstomen voor een geschikte vervolgstap. Een kind verdient namelijk de kans om zijn of haar potentie te waar te maken. Sampath wil hen, in samenwerking met Arthacharya die kans bieden. In het Community College zijn we daarom gestart met groepsgewijze bijlessen, zoals we die nu individueel sponsoren, zie onder het project bijscholing. We denken daarmee de bijlessen meer toekomstgericht te maken.Daarnaast biedt het Community College niet alleen kansen voor kinderen, maar ook voor alle andere bewoners. Help jij ons mee het Community College verder uit te bouwen?

Community College - 2022

De community helpt elkaar

Van de community, voor de community. Met deze gedachte is het Community College opgericht. Het is een plek waar bewoners van elkaar leren. Een plek van sterke sociale cohesie waar ze kennis overdragen en elkaar empoweren. Met een grote veelzijdigheid aan leerdoelen. Denk hierbij aan:

  • Het volgen van een beroepscursus zoals naaien, handwerk, schoonheidsbehandeling
  • Sociale vaardigheden, vrouwen empowerment
  • Professionals die de studenten c.q.  starters een vak leren.
  • Leren een bedrijf te starten met behulp van microkrediet.
  • Bijeenkomsten voor de microkredietondenemers
  • Training organic farming en beekeeping
  • En natuurlijk de zeer succesvolle preschool!

Binnenkort starten we met een bibliotheek voor de community, jong en oud. Dit project wordt nu verder uitgewerkt, en  zal een grote toegevoegde waarde voor de gemeenschap betekenen.

Eigenlijk alles op het gebied van leren, oefenen en ontwikkelen. Zolang er (geschoolde) leden van de gemeenschap zijn die hierbij kunnen helpen. Het gaat hier dus om informele opleidingen die geen of weinig geld kosten.

Sampath studenten bij opening Community College 2019
Sampath studenten bij opening Community College 2019

De gemeenschap speelt een grote rol

De gemeenschap zelf weet precies waar er behoefte aan is. Daarom spelen zij een ontzettend grote rol in dit project. Zij bepalen zelf de vraag en het aanbod.

Community College gebouw

We hebben gezien dat sommige projecten van Sampath prachtig samen kunnen vallen. Zo hebben zich onlangs 50 studenten aangemeld, die door financiële hulp van Sampath de kans hebben gekregen om te gaan studeren. Zij hebben aangeboden om in de vakantie hun kennis en vaardigheden over te dragen aan de rest van de community. Daarmee leggen zij de basis voor wat het Community College beoogt: voor elkaar, door elkaar.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.