Sri Lanka

Community College

Van de gemeenschap, voor de gemeenschap

Dit idee ligt aan de basis van het Community College. Het is een plek waar bewoners van elkaar kunnen leren, waar sterke sociale cohesie heerst en waar kennis wordt gedeeld en empowerment plaatsvindt. We bieden hier informele opleidingen aan die weinig tot geen kosten met zich meebrengen. De gemeenschap zelf speelt een cruciale rol, want zij weten het beste waar behoefte aan is. Daarom beslist de gemeenschap zelf welke cursussen en activiteiten er worden aangeboden.

Community College - 2022

Waarom kiezen voor een Community College?

In Sri Lanka is het onderwijssysteem vaak een uitdaging. Ondanks gratis onderwijs zijn er voor veel mensen weinig mogelijkheden voor een degelijke vervolgopleiding. Vakgerichte opleidingen zijn schaars. Daarom hebben we het Community College opgericht: een plek waar mensen van elkaar kunnen leren en zichzelf kunnen ontwikkelen.

Sampath studenten bij opening Community College 2019
Studenten bij opening Community College

Voor wie is het Community College?

Onze Community Colleges zijn er voor diverse doelgroepen. Alle gezinsleden die op of onder de armoedegrens leven, zijn welkom, zowel volwassenen als kinderen. Volwassenen kunnen deelnemen aan voorlichtingsbijeenkomsten en korte beroepsopleidingen. Voor kinderen bieden we pre-schoolse activiteiten en bijles om hen voor te bereiden op geschikte vervolgopleidingen.

De community helpt elkaar

Onze Community Colleges zijn 6 dagen per week geopend en bieden een breed scala aan mogelijkheden voor zelfstudie en samenwerking. Hier worden niet alleen boeken en kranten aangeboden, maar ook internettoegang. Daarnaast organiseren we diverse activiteiten:

  • Beroepscursussen zoals zeep maken, batik ontwerpen  en kleding herstellen.
  • Praktische vaardigheidscursussen: mobiele telefoon reparatie, rijbewijslessen, en voedselconservering.
  • Persoonlijke ontwikkeling: taalcursus Koreaans, training in sociale vaardigheden, 
  • Trainingen in organische landbouw en bijenhouden  voor beginnende imkers.
  • Empowerment van vrouwen staat centraal.
  • Professionals delen hun vakexpertise met studenten en starters.
  • Ondernemerschapsonderwijs met behulp van microkredieten.
  • Pre-schoolse activiteiten voor jonge kinderen.
  • Groepsbijles voor jongeren.

Drie Community Colleges geopend

In de loop der jaren hebben we meerdere Community Colleges geopend in Sri Lanka. Voor meer informatie over specifieke locaties, bekijk onze locatiepagina’s:

Partners

De totstandkoming van de Community Colleges was mogelijk dankzij de steun van verschillende partners, waaronder de Vebego Foundation, de Louisa Stichting, Cordaid en de Marthe van Rijswijck Foundation.

 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.