Sri Lanka

Sri Lankenen geholpen door het houden van bijen

 

 

In de zogenaamde ‘droge zones’ van Sri Lanka, Thanamalwila en Wellavaya, zijn de omstandigheden aangenaam genoeg om bijen te houden. En dat is een mooi gegeven want in deze droge gebieden is akkerbouw moeilijk door de droge grond en is het voor de lokale bevolking erg lastig om geld te verdienen. Een nieuwe inkomstenbron is hard nodig!

Met het bijenproject wordt voorzien in die behoefte. Naast het houden van bijen en de productie van honing, kunnen de bijenhouders ook nieuwe volkeren gaan opzetten en deze verder verkopen. Maar dat is nog niet alles, de bijen kunnen namelijk een zeer belangrijk rol spelen in het op afstand houden van wilde olifanten. Dieren waar de lokale bevolking veel last van heeft. We praten met mevrouw Miulin Dias.

Lokaal van grote waarde

Muilin ging een tuintje houden waar als vanzelf bijen op af kwamen. Hoe meer haar tuintje ging groeien en bloeien, hoe meer bijen er verschenen en de wens om zelf bijen te houden was geboren. Muilin kwam er al snel achter dat er heel wat komt kijken bij het houden van bijen en ging op zoek naar hulp. Zo kwam zij in contact met stichting Arthacharya. Deze lokale stichting zet zich in voor alle sociale projecten die er op gericht zijn om armoede in Sri Lanka te bestrijden.

Training Imker worden

Dit doen zij onder andere in samenwerking Sampath Foundation, zoals nu met het bijenproject. Muilin vertelt:

“Gelukkig heeft de stichting mij kunnen helpen. Ze hebben mij van bijenkasten voorzien en de juiste trainingen gegeven om het houden van bijen meester te worden. Daarnaast hebben ze mijn voortgang regelmatig bijgehouden en waar nodig bijgestuurd. Dankzij hen waren mijn problemen met het houden van bijen snel opgelost!”

Mens versus olifant

Het gebied waar Muilin woont was altijd het domein van olifanten. Tegenwoordig ervaren zowel boeren als inwoners nog steeds grote last van deze reuzen. Zo kan een hongerige olifant in een nacht de oogst van een heel jaar vernielen!

“Ik begreep dat het doel van het bijenproject was om een oplossing te vinden voor het wilde olifantenprobleem. Een probleem waar wij al jaren de gevolgen van ondervinden, ondanks dat er een hekwerk aan stroomdraden rond ons huis staat. De wilde olifanten vernielen onze bananenplanten en de andere gewassen in de tuin. Het vervelendste is nog wel dat ze tot twee keer toe ons huis hebben vernield. Het zou voor mij en hele dorp fantastisch zijn dit probleem door het bijenproject kan worden opgelost!” aldus Muilin.

Olifanten zijn ontzettend slimme dieren en weten bijvoorbeeld dat zij door bomen omver, op ons hekwerk te duwen, de vervelende schok van de schrikdraden te slim af te zijn. Er is dus een andere manier nodig om olifanten op afstand te houden, maar wel een humane manier zoals het creëren van een ‘vuurlinie’ met bijenkasten.

Wil je meer weten over het bijenproject waarin wij boeren in Sri Lanka opleiden tot imker zodat zij zelf extra inkomsten kunnen genereren en hun land kunnen beschermen van wilde olifanten? Lees dan hier verder!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.