Sri Lanka

Moestuinieren voor voedselzekerheid in Sri Lanka

In onze werkgebieden in Sri Lanka zien we de uitdagingen waarmee de lokale bevolking wordt geconfronteerd. Hoge inflatie en stagnerende inkomens hebben geleid tot een steeds moeilijkere toegang tot voldoende voeding. De overheid heeft enkele jaren geleden de import van kunstmest verboden, wat de landbouwoogsten negatief beïnvloedde, resulterend in lagere inkomsten en verminderde voedselzekerheid.

Doel van het moestuinierenproject

Om deze problemen aan te pakken, heeft Sampath een project opgezet om 300 boeren te leren hoe ze thuis, op hun eigen grond, succesvol kunnen tuinieren. Ons doel is drieledig:

  1. De boeren in staat stellen om meer dan 75% van hun groentebehoefte uit hun eigen tuinen te halen.
  2. Hun voedingskosten met minimaal 30% verlagen.
  3. Hen leren een evenwichtiger voedingspatroon te ontwikkelen.

Om deze doelen te bereiken, hebben we verschillende activiteiten opgezet:

  • Boeren trainen om efficienter thuis tuinieren.
  • Distributie van planten en zaden, waaronder duurzame en snelgroeiende meerjarige gewassen zoals jackfruit, broodfruit, kokosnoten en mango’s.
  • Demonstraties geven over composteren met dierlijke mest.
  • Bevordering van de teelt van voedzame, therapeutische, droogteresistente en kosteneffectieve kleine gierst.
  • Voedingslessen voor vrouwelijke boeren, waar ze leren hoe ze evenwichtige diëten kunnen bereiden met lokale ingrediënten.

Ondersteuning voor zelfvoorzienende tuinen

De trainingen zijn momenteel in volle gang en omvatten voedselbereiding met beschikbare ingrediënten, het houden van kippen (een primeur in de regio), en voedingseducatie. We hebben kuikens uitgedeeld aan de deelnemers, elk met de verantwoordelijkheid om voor 10 kuikens te zorgen. In de eerste weken moesten de deelnemers een warmtelamp plaatsen in het hok. Projectmedewerkers ondersteunden de families regelmatig en kwamen langs om te controleren of alles volgens instructie verliep.

Om de kleine stukjes van hun erf dat ze hiervoor gebruiken, te verbeteren, hebben we planten en zaden verspreid. De zaden omvatten radijs, bonen, okro (een kruising tussen groene peper en courgette), pompoen en vleugelbonen. Daarnaast hebben we planten zoals chili, kool, tomaat, aubergine en papaja verstrekt.

Toekomst perspectief

Het project heeft al veel positieve reacties ontvangen, met inmiddels 110 vrouwen en gezinnen die zich hebben aangesloten. Bovendien hebben velen van hen interesse getoond om deel te nemen aan ons andere project: GreenGrow Solutions.

De huidige trainingen stimuleren het besef dat betrokkenen meer op de lange termijn moeten denken als het gaat om hun voedselvoorziening. Het project ondersteunt plattelandsvrouwen op meerdere manieren, waaronder het verstrekken van fysieke middelen, materialen en technische kennis over tuinieren.

Nu het regenseizoen begint, kijken we vol vertrouwen uit naar verdere vooruitgang in ons project. Samen werken we aan een duurzamere en voedzamere toekomst voor de gemeenschappen in Sri Lanka.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.