Sri Lanka

Van Batik opleiding tot succesvol eigen bedrijf

Volg het ongelooflijke groeitraject van Nandani, van het behalen van haar diploma in Batik-ontwerpen, het starten van haar eigen bedrijf tot het delen van haar expertise als docent en trainer op het Batik opleidingsprogramma. Ontdek hoe ze met succes haar bedrijf heeft opgebouwd en hoe ze omgaat met uitdagingen in de markt om haar visie voor de toekomst te realiseren. 

Batik opleidingsprogramma

In 2022 heeft Nandani deelgenomen aan het beroepsopleidingsprogramma ‘Batik Ontwerpen’ in het Wellawaya Community College, waar zij een van de succesvolle deelnemers was. Ze hoorde over dit opleidingsprogramma tijdens een bewustmakingsprogramma in het Community College, georganiseerd door de directeur. 

Op dat moment was Nandani op zoek naar manieren om een inkomen te verdienen, mogelijk door  bedrijf. Hierdoor besloot ze zich in te schrijven voor het Batik opleidingsprogramma, ook al had ze tot dat moment geen enkele kennis van Batik-ontwerpen. De opleiding bood haar de mogelijkheid om verschillende aspecten van het Batik-ontwerp te leren waaronder het ontwerpen en tekenen van Batik, het toevoegen van kleuren, het gebruik van Batikwas en nieuwe trends in Batik ontwerpen, zoals Java Batik. Tijdens en na de training kon ze haar kennis verder verbeteren door te leren van andere ervaren professionals.

Groeien in batik ontwerpen

Tijdens haar opleiding werkte Nandani al vanuit huis als naaister met batik, wat bijdroeg aan de populariteit van haar ontwerpen in de omgeving. 

Na het succesvol afronden van de opleiding besloot Nandani haar eigen bedrijf te starten: een Batik-winkel in haar huis. Ze past de Batik-techniek toe op verschillende soorten ontwerpen waaronder sarees, shirts en jurken. Ze heeft al een zeer goede klantenkring opgebouwd in haar omgeving. De vraag naar haar producten is zo groot geworden, dat ze moeite heeft om aan de vraag te voldoen.

Uitdagingen en toekomstplannen

Hoewel Nandani voor enkele uitdagingen staat, zoals de stijgende marktprijzen van Batik-kleurstoffen en stoffen, en hoge personeelskosten, heeft ze de wens om één of twee mensen in dienst te nemen om haar bedrijf  te verbeteren.  

Op de foto zie je de winkel van Nandani en haar batikstoffen, een bruisende plek waar kleur en creativiteit samenkomen. De winkel is gevestigd in Nandani’s huis, dat is omgetoverd tot een ware batik-oase.

De buitenkant van de winkel is versierd met kleurrijke stoffen en een rek met een paar van haar designs. Bij binnenkomst word je verwelkomd door de aanblik van prachtige batikontwerpen die aan de muren hangen.

Bijdragen aan de gemeenschap: batikles geven

Ze ontvangt ook verzoeken van  mensen uit haar omgeving om les te geven in Batik ontwerpen. Vanwege haar successen en vaardigheden op dit gebied geeft ze nu Batik lessen aan kinderen. En vanaf  2023 is ze zelfs de trainer voor het Batik opleidingsprogramma in het Community College in Wellawaya. Ze koestert de hoop dat het Community College in de toekomst meer getalenteerde en succesvolle deelnemers zal voortbrengen, en ze draagt op die manier haar steentje bij als trainer.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.