Een paar jaar terug heeft de overheid de import van kunstmest in Sri Lanka compleet stopgezet. Dit heeft niet alleen gezorgd voor lagere opbrengsten op het land, maar ook voor een flinke deuk in de voedselzekerheid. Door geldproblemen hebben boeren nu amper toegang tot kunstmest. Dit dwingt hen om over te schakelen naar biologische teelt met zelfgemaakte compost en andere organische meststoffen. Wij spraken Karunawathi, een van de boerinnen die succesvol deze uitdaging aanging.
Karunawathi verdiend haar brood met het verbouwen van gewassen. Dit ging voorheen redelijk goed, maar met het kunstmestverbod van de overheid heeft ze dezelfde harde realiteit onder ogen moeten zien net als vele andere boeren. Het was niet alleen een kwestie van financiën; het was een echte levensuitdaging. Hoewel kunstmest zo nu en dan beschikbaar was op de markt, was de prijs gewoonweg te duur.
“We wisten niet hoe we deze kunstmestcrisis konden overwinnen, we zochten verschillende manieren om ons bestaan opnieuw op te bouwen.” – Karunawathi, deelnemer workshop composteren
Onder deze moeilijke omstandigheden doorleefden zij en haar man een echt zware periode. Temidden van deze uitdagingen kwamen ze in aanraking met het biologische landbouwproject van de Arthacharya Foundation. Karunawathi voegde zich bij het project uit de noodzaak om hun landbouwactiviteiten weer op te starten na de vernietiging van hun gewassen.
Bij de workshop leerde ze eerst zelf compost maken. Later ontdekte ze ook hoe ze vermicompost kon produceren en kroosvaren kon kweken (ook te gebruiken als compost). Op de foto hiernaast zie je haar staan naast een kroosvaren-bed. Met veel enthousiasme woonde ze elke training bij.
Na het maken van compost bracht ze het aan op haar gewassen en zag al snel positieve resultaten. “Ik heb nu groentegewassen en rijst, allemaal gegroeid met mijn eigen compost. Het is geweldig om te zien hoe ze floreren.” vertelt Karunawathi.
Door haar eigen compost te maken werden de uitgaven een stuk lager, ze hoeft immers geen geld te besteden aan chemische meststoffen. In haar vrije tijd begon ze zelfs compost in grote hoeveelheden te maken. Een deel daarvan gebruikte ze voor haar eigen gewassen, maar ze verkocht de rest om wat extra inkomen te verdienen. Toen een boer in de buurt over haar plan hoorde en compost van haar kocht, werd dat haar motivatie om steeds meer te produceren.
Karunawathi ontvangt de watertank van Egbert. Ze kreeg de kans om de watertank naar haar eigen tuin te halen toen Egbert in Sri Lanka was. Karunawathi was blij met dat moment. Net als andere deelnemers aan het thuiskweekproject kan ze water opslaan in de tank tijdens regenachtige periodes om een constante watervoorziening voor haar tuin te garanderen.
“Ik hoop ook de vermicompost aan anderen te verkopen, maar tot nu toe heeft nog niemand interesse getoond. Dat komt wel in de toekomst. Dit is nog maar het begin.” vertelt de altijd positieve Karunawathi
Ze is nu ook betrokken bij ons moestuinierenproject en bereidt zich voor op haar eigen moestuin. Ze wil een vruchtbare tuin creëren met behulp van haar organische meststoffen, met als doel zowel een succesvolle boer als een bedrijvige zakenvrouw te worden.
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.
Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.