In deze blog vertelt Wimukthi Gurugamage, assistent directeur bij het Ministerie van Landbouw in Sri Lanka, over het bijenproject van de Sampath Foundation.
Boeren in Sri Lanka hebben te kampen met enorme armoede. In de droge gebieden van het land is de grond zo droog dat boeren maar weinig kunnen verbouwen en nauwelijks geld verdienen. Door de instabiele regenval mislukken oogsten regelmatig. Bovendien wonen deze boeren in een gebied dat vroeger het leefgebied van olifanten was, dus wanneer er een oogst wel lukt is de kans dat een olifant deze komt verpletteren vrij groot. Bijen kunnen hier op meerdere niveaus een positieve verandering in brengen.
“Dankzij de lokale stichting kwamen wij erachter dat het houden van bijen vele voordelen kent. Daarom heeft het ministerie besloten om het bijenproject te starten daarnaast ook te ondersteunen. Het houden van bijen is namelijk goed mogelijk in verschillende delen van Sri Lanka. Thanamalwila en Wellavaya zijn hierin erg belangrijk omdat dit zogenaamde ‘dry zones’ zijn.” aldus Gurugamage.
De Afdeling ‘Bijenontwikkeling’ en lokale stichting Arthacharya hebben inmiddels meerdere trainingssessies gehouden en verschillende stappen ondernomen om boeren praktische en theoretische kennis bij te brengen. Na deze trainingssessies is een vijfjarenplan opgezet. Dit plan was voor assistent directeur Gurugamage de reden om bij de ontwikkelingsafdeling aan te sluiten:
“We hebben ontdekt dat er een grote diversiteit aan verschillende bijenkolonies te vinden is in Sri Lanka, in zowel natuurlijke als gedomesticeerde omgevingen. De bijen zijn van groot belang voor een gezond ecosysteem, maar werden door onze boeren nog niet optimaal gebruikt. Het bijenproject voorziet boeren in alle benodigdheden om het maximale nut voor mens en dier uit het beestje te halen. Denk aan de aanschaf van bijenkasten, maar ook de opleiding tot imker, waardoor de boeren systematisch te werk kunnen gaan.”
Naast het bewaren van een gezond ecosysteem en het produceren honing, heeft de bij voor de boeren een belangrijke nevenfunctie. De bij is namelijk de enige natuurlijke vijand van de wilde olifant en jaagt hen weg. Want ook al zijn olifanten prachtige en vredelievende dieren, door hun omvang zorgen ze voor veel overlast en vernieling. Daarom is de volgende stap het ontwikkelen van “bee fences”. Dit kun je zien als bijenkasten die geschakeld zijn door een ketting. Wanneer de olifant de ketting raakt vliegen de bijen uit, prikken ze de olifant waardoor de olifant vlucht.
“De grootste uitdaging om dit project succesvol voort te zetten is het geven van de juiste training aan de boeren en dorpsbewoners.” sluit Gurugamage af. “Daar hebben wij de hulp van buitenlandse experts voor aangenomen. Een aantal boeren heeft deze training al gehad, we hebben dus nog een mooie weg te gaan!
Wil je meer weten over het bijenproject waarin wij boeren in Sri Lanka opleiden tot imker zodat zij zelf extra inkomsten kunnen genereren en hun land kunnen beschermen van wilde olifanten? Lees dan hier verder!
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.
Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.