Sri Lanka

Het begin van Sampath

Microfinanciering kan de levens van armen veranderen

Sampath Foundation is in 2010 opgericht door Joke van Meerten en Egbert Hendriks. Op uitnodiging van de Rabobank Foundation bezochten zij Sri Lanka en zagen hoe microfinanciering de levens van arme mensen kan veranderen. Zo werden zij geïnspireerd om zelf een stichting op te richten om de allerarmsten in Sri Lanka te helpen door geld, kennis en een groot netwerk beschikbaar te stellen. Een deel van de activiteiten van Sampath Foundation is gestart door Onno Kruger uit Houten. Hij zette zich in voor de kinderen van Sri Lanka. Onno is in december 2012 overleden, maar zijn werk zetten we voort.

Egbert over Sampath Foundation

Het werken met gemotiveerde vrijwilligers, voor de mensen in Sri Lanka die het nodig hebben, heeft mijn leven verrijkt. Dit is de mooiste periode in mijn leven.
Egbert Hendriks
Oprichter Sampath Foundation

Armoede in Sri Lanka

Sampath werkt voornamelijk in de dorpen Wellawaya en Tanamalwila. Ongeveer 30 jaar geleden was meer dan 70% van het gebied rondom Wellawaya jungle. De leefomstandigheden voor de bevolking zijn zwaar. In deze gebieden leeft meer dan 40% van de mensen onder de armoedegrens. Deze ligt op nog geen €100 per maand voor een gezin met twee kinderen. De landbouw is afhankelijk van onvoorspelbare en seizoensgebonden moessonregens waardoor veel oogsten mislukken. Daarnaast worden gewassen vernield door wilde dieren, vooral olifanten. Het gebied is ook slecht toegankelijk. Hierdoor is een groot deel van de bevolking in een negatieve spiraal terechtgekomen van problemen en armoede.

Wellawaya & Tanamalwila

Wellawaya ligt in het Monaragala district in de Uva Provincie, in het zuidoosten van Sri Lanka. In het gebied wonen ongeveer 55.000 mensen.

Tanamalwila ligt ook in het Monaragala district. In dit uitgestrekte, dunbevolkte gebied wonen 26.000 mensen. De problematiek is vergelijkbaar met Wellawaya, alleen in ergere mate. Nog meer mensen leven onder de armoedegrens. De hoge mate van suïcide is een bewijs van de harde leefomstandigheden.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.