Sri Lanka

Hoe Peshala Madhumali haar eigen schoonheidssalon begon

In een schoonheidssalon in de regio Thanamalwila, in het zuiden van Sri Lanka, staat Peshala Madhumali een prachtige bruid op te maken. Met geconcentreerde blik legt ze de laatste hand aan het kapsel en steekt ze een paar traditionele oorbellen in de oren van de kersverse bruid: klaar voor de grote dag. De vrouwelijke ondernemer lijkt geboren te zijn voor dit werk, maar dat ze hier nu in haar eigen praktijk staat vindt Peshala nog steeds erg bijzonder.

Een nieuw avontuur

“Zo’n zes jaar geleden had ik geen vaste baan en dus ook geen stabiel inkomen”, begint Peshala haar verhaal. “Wat ik wél had, was een hoop passie om iets nieuws te leren en financieel onafhankelijk te worden.” Zo start ze in 2017 met een beroepsopleiding in Thanamalwila, zonder enige kennis van ondernemen of het vak van schoonheidsspecialist. Die kennis doet ze snel op en na het afronden van de cursus begint Peshala met een schoonheidssalon vanuit haar huis.

Dromen van een eigen salon

Dankzij haar talent weten klanten haar al snel te vinden. Ze verzorgt bruidskleding, kapsels en make-up, en al doende leert ze steeds meer over het vak van schoonheidsspecialist. Langzaam begint ze te dromen van een betere plek om haar vak uit te oefenen, in plaats van de ruimte die ze nu in haar eigen huis heeft vrijgemaakt, en met een lening van AIL kan ze een salon huren in een nieuw gebouw.

Een succesvolle schoonheidsspecialist

Met haar eerste inkomen van 30.000 roepie – omgerekend zo’n 85 euro – koopt ze een goede salonstoel voor haar klanten en met een extra lening lukt het haar om de salon mooi op te knappen. Dat helpt: klanten uit de hele regio komen graag naar haar toe. Inmiddels heeft ze genoeg inkomen om van te leven, de huur van haar salon te betalen en haar leningen af te lossen. Ze kan zelfs een beetje sparen voor nieuwe investeringen in de toekomst. Ideeën zijn er namelijk genoeg; zo is ze onlangs jurken gaan verhuren tegen een redelijke prijs.

Onafhankelijk en gelukkig

Haar huidige inkomen is niet te vergelijken met wat ze verdiende voordat ze begon met ondernemen. Tegenover ons staat nu een gelukkige, onafhankelijke vrouw die het aandurfde haar eigen salon te beginnen. Peshala Madhumali is dankbaar voor het gratis trainingsprogramma vanuit AF dat ze kon volgen, waarmee haar avontuur begon.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.