Sri Lanka

Reisverslag bezoek Sri Lanka

Egbert heeft eind september onze projecten in Sri Lanka bezocht. In maart was hij ook daar, maar toen werd hij na 1 projectdag geveld  door Corona. Nu zijn in een intensief programma alle projecten bezocht. Onze hulp wordt steeds belangrijker! Het land verkeert in grote moeilijkheden, niet alleen in politiek opzicht, maar zeker ook financieel. Het land is failliet, de inflatie is hoog, vele mensen lijden honger.

Maar onze projecten gaan goed! De start in Wellawaya was fantastisch!

Preschool

De kleuters op de preschool hadden heel hard gewerkt aan een demonstratie van hun programma: zingen, dansen, knutselwerk, het was super om te zien hoe de leerkrachten  deze leerlingen enthousiast maken. De kinderen wonen vaak ver van de weg en krijgen zo ook de kans om elkaar te ontmoeten en te leren spelen met elkaar. De moeders kunnen ondertussen een centje op het land bij verdienen.

Community College

In de afgelopen 2,5 jaar had het community college heel veel last van Corona (sluitingen, ziekte, reisbeperkingen etc). We zagen in de rapportages wel dat de aantallen leerlingen de laatste tijd begonnen toe te nemen, maar nu, het was een openbaring om te zien hoe enthousiast en positief iedereen was. De leerlingen (allemaal volwassenen)  hadden een tentoonstelling georganiseerd van hun werk. Hiernaast zie je de groep food technology, die uit natuurlijke producten in afgedankte potjes allerlei lekkere dingen hadden gemaakt, die ze vervolgens verkochten in stalletjes langs de weg.

Maar zo ook de dames van de batik cursus, naaicursus, beauty, en natuurlijk ook de bijen. Allemaal enthousiast, en allemaal bezig om hun kennis om te zetten in een bedrijfje!

Bijen

De klapper was het bijenproject. We hebben enkele jaren eraan gewerkt. Het doel was om zowel de olifanten te verdrijven als de boeren op te leiden tot imker. Beide punten liepen moeilijk: de bijen waren wat te lief tegenover de olifanten en de boeren hadden vooral aandacht om tijdens corona hun hoofd boven water te houden. Gewoon geld verdienen was toen hun motto, en imker worden is een zaak van langere adem. Maar, het project team ging door, en nu!

Nu zijn er 40 tot 50 boeren die honing produceren! En die honing wordt verkocht! En de verkoopprijzen gaan omhoog! En 75 anderen zijn inmiddels zo ver, dat ze  op korte termijn voor de eerste keer kunnen gaan oogsten. Het team heeft intussen zoveel ervaring, dat met enige begeleiding uit Nederland het project zelfstandig gecontinueerd kan worden.

Bijlessen  

We hebben nog steeds ongeveer 100 studenten per jaar in ons bijlessen programma, en dat blijft nodig. Het is de enige manier voor studenten in ons werkgebied om in de competitie voor toelating tot hoger onderwijs te scoren.

Dit jaar zullen er alleen al uit Wellawaya 4 studenten worden toegelaten tot de universiteit. Een succes om trots op te zijn. Deze dames hebben zelf ook flink geïnvesteerd. Wij financieren bijlessen en reiskosten. Ze reizen dan op zondag 7 tot 8 uur om mee te kunnen doen aan dit programma.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.