Sri Lanka

Nirmala is afgestudeerd mede dankzij bijscholing

Bijscholing aan scholieren in Sri Lanka

Ondanks het gratis onderwijs in Sri Lanka is er voor de scholieren in arme gebieden weinig tot geen uitzicht op een goede vervolgopleiding. Dit komt doordat het onderwijs in de armste delen van Sri Lanka vaak van slechte kwaliteit is. Daarnaast is het ook nog eens zo dat alleen de kinderen met de beste schoolresultaten tot de universiteit worden toegelaten. Vandaar dat bijscholing keihard nodig is!

Ieder jaar ondersteunt Sampath zo’n 125 leerlingen tussen de 13 en 18 jaar oud. Wanneer deze kinderen op hun 18e doorstromen naar de universiteit helpen wij hen tot het einde van de studie. Je begrijpt natuurlijk wel dat wij dan ook ontzettend trots zijn wanneer zij het felbegeerde diploma behaald hebben!

Op bezoek bij onze bijscholing studenten

Na aankomst vergaderen Egbert en Joke op het hoofdkantoor over de projecten en bezoeken zij de ambassade. Vanwege de economische crisis is er op het hoofdkantoor geen stroom beschikbaar en dat laat hen ook meteen weer zien hoe slecht het momenteel gesteld is in het land.

Na de vergadering reist het stel 4 uur het binnenland in naar Tanamalwila en Wellawaya. Egbert en Joke spreken daar met studenten die via Sampath bijles krijgen om zo een studie aan de universiteit mogelijk te maken. Egbert: “Het is een zeer succesvol project dat vanaf het begin van onze organisatie bestaat. Vroeger ging er bijna nooit iemand verder studeren, nu zien we een geweldige gretigheid voor deelname. Het geeft hen hoop op een betere toekomst.We hebben inmiddels vele studenten geholpen om hun droom op een hogere studie waar te maken.”

Nirmala’s ervaring met Bijscholing

Één van de studenten die Sampath heeft geholpen is Nirmala Dilrukshi. Zij is geboren op 4 november 1995 en groeide op in het dorpje Kudaoya. Het is de droom van veel studenten uit landelijke gebieden om zich te kwalificeren voor de universiteit. Mede dankzij het bijscholingsprogramma werd Nirmala toegelaten tot de Universiteit van Kelaniya.

Zij vertelt ons hierover:

“I have completed the degree in BA (Honours) Economics. When I was studying in ordinary level, Sampath and Arthacharya helped me financially to do my studies well. The support given by Sampath was a reason behind my success.

I am from a very rural area, Kudaoya in the Moneragale District and I’ve grown up in a family of 7. My father is a farmer and mother helps him with all the farming work. I am the youngest of the family and my parents got lots of hardship to send us to the school. I will never ever forget the support of Sampath and Arthacharya.

Today I am a graduator and have become so proud for my family. Sampath is doing a great job by helping poor students to study well and succeed their lives. Thank you!”

Van bijscholing naar docent

Nu Nirmala is afgestudeerd aan de universiteit woont zij in Wellawaya en start binnenkort een baan in het onderwijs! Ze gaat werken op een school in de buurt van Wellawaya waar ze studenten kan helpen. Joke: “Het is geweldig dat Nirmala zo gegroeid is! Ze heeft veel ervaring en kennis opgedaan aan de universiteit en dat gunt zij andere jongeren ook. Ze is erg trots dat ze geslaagd is en dat zijn wij ook!”

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.