Sri Lanka

Succesvol bedrijf van Thilini na gratis training kleding maken

Ontmoet Thilini

Ekanayaka Mudiyanselage Thilini is 29 jaar en woont in Athiliwewa. Ze komt uit een arm gezin. Ze voltooide het Ordinary Level Examen (middelbare school) en trouwde daarna op 18-jarige leeftijd. Ze heeft ondertussen vier dochters. De oudste dochter is 12 jaar oud, de tweede dochter is 9 jaar oud en de andere twee zijn een tweeling van 3,5 jaar oud. Haar man is werkzaam als elektricien.

Opleiding naaien en kleding maken

In het begin had ze geen idee van naaien en naaimachines, maar ze had een naaimachine in huis die van haar moeder was. Op een dag zag ze de toelatingsadvertentie die was gepubliceerd door het mededelingenbord van de Arthacharya Foundation Community College. Ze vulde het formulier in en verscheen in het introductieseizoen van het Sewing Vocational Training Program en schreef zich in voor de sessie bij Community College Wellawaya. Tijdens de opleiding leerde ze over naaien en kleding maken.

“Naaitechnieken worden aangeleerd op een manier die de leerlingen gemakkelijk kunnen opnemen. Het curriculum dat we hier volgen, is door de industrie goedgekeurd. Na voltooiing van de opleiding kunnen we ons gemakkelijk bewijzen als bekwame stagiairs op industriële werkplekken.” Ekanayaka Mudiyanselage Thilini

Thilini aan het werk - naaien kleding

Tijdens de training hielpen medewerkers van het Arthacahraya Community College haar bij het starten met naaien in huis. Tijdens de opleiding begon ze met het naaien van overhemden, pyjama’s, broeken, rokken, blouses en pakken. Thilini heeft veel succes gehad. Ze werkt hard door en naait pakken en lakens en helpt ook met kledingreparaties. Tijdens festivals heeft ze meer werk dan ze kan bijhouden.

De corona-crisis werd een kans

Ondanks een veelbelovende start, net toen het bedrijf begon aan te trekken, trof de Corona-pandemie Wellawaya. Maar Thilini liet zich niet tegenhouden door de pandemie. Er deed zich een nieuwe kans voor om gezichtsmaskers te produceren voor de COVID-19 isolatiecentra en voor de gebieden rond Wellawaya.

“Mijn man verloor zijn inkomen tijdens de COVID-19-pandemie. Deze kans om gezichtsmaskers te naaien gaf me een geweldige kans om tijdens dit seizoen geld te verdienen. Mijn kinderen en man hebben me veel geholpen met het maken van gezichtsmaskers. Ik kreeg hun constante steun.” – Thilini

Veerkracht en hard werken

Het bedrijf heeft Thilini en haar familie in staat gesteld om inkomsten te genereren en samen te werken. “Het heeft me geholpen mijn inkomen te verbeteren en dat helpt in mijn leven”, zegt Thilini. “Vroeger had ik geen ervaring, en nu heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Ik weet hoe ik klanten moet krijgen en iets kan doen dat ik leuk vind.” Zelfs in het licht van een wereldwijde pandemie was Thilini in staat om haar bedrijf aan te passen en inkomsten te blijven genereren, waarbij ze haar kracht en veerkracht toonde.

Nu verdient ze voldoende en ondersteunt ze haar gezin. Ze begon haar kleding te verkopen via Facebook. Ze is gespecialiseerd in het maken van kant en klare kleding voor dames. Hierin is ze zeer succesvol. Ze werkt gestaag door met een gemiddeld maandelijks inkomen van 35.000 LKR (circa €92,-). Ze is de Arthacharya Foundation erg dankbaar voor de ondersteuning van haar gratis cursus en regelmatige ondersteuning. Ze is Arthacharya ook dankbaar voor het geven van vaardigheidstrainingen met toegevoegde waarde in de kledingsector.

Toekomstplannen

Thilini heeft een aantal mooie ambities. Ze wil graag meer sparen en later een fysieke winkel openen voor de verkoop van producten aan de lokale gemeenschap in Wellawaya.

Ondernemers als Thilini steunen?

Doneer vandaag nog voor een betere toekomst!

Steun ondernemers als Thilini

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.