Sri Lanka

Studiedromen worden werkelijkheid voor Chalani!

Studeren is in Sri Lanka bij lange na niet zo normaal als dit in de westerse wereld het geval is. Maak kennis met Chalani Prasadika, wiens dromen over studeren werkelijkheid werden dankzij studiefinanciering via Sampath.

Chalani werd geboren in Wellawaya. Ze is een goede cricketspeler, schaker en gek op een potje competitie. Door deze sporten heeft zij tijdens haar schooltijd veel vaardigheden ontwikkeld; ze is behendig, kan goed samenwerken en heeft een goede coördinatie. Na het behalen van het Grade 5 Scholarship-examen (een examen dat haar toegang geeft tot een betere nationale school, waardoor ze dus meer kans heeft) verhuisde Chalani naar Bandarawela en ging ze naar het Central College. Hier werd zij lid van het bestuur van de Senior Prefect (een soort debatclub/commissie), en ontwikkelde vaardigheden op het gebied van kritisch denken, creativiteit en communiceren. 

Van droom naar werkelijkheid

Chalani’s familie heeft weinig inkomen. Haar ouders verbouwen groenten op een klein stukje grond waarmee ze hun onkosten net kunnen betalen. Je begrijpt het al, dat is niet voldoende voor de financiering van Chalani’s vervolgstudie.

 

“Toen ik over mijn carrière aan het denken was, realiseerde ik me dat ik een muur had geraakt als het op één ding aankwam: ik kon het me absoluut niet veroorloven. Ondanks dat mijn familie me steunde en behulpzaam was, kon ik op geen enkele manier bijdragen. En ondanks dat ik lange dagen maakte, kon ik het in mijn eentje nog steeds niet betalen. Het voelde hopeloos en mijn dromen om mijn familie uit de armoede te halen begonnen te vervagen. Totdat de Arthacharya Foundation mij studiefinanciering toekende! Ik kon mijn vreugde niet bedwingen. Hierdoor zag ik de mogelijkheid om mijn leven ten goede te veranderen en sindsdien ben ik behoorlijk ver gekomen”.

Op naar een nieuwe fase

Mede dankzij de studiefinanciering volgt Chalani momenteel de opleiding Informatietechnologie aan de Universiteit van Moratuwa. Ze zit in het 4e jaar van haar studie en hoeft alleen nog het laatste project af te ronden voordat ze klaar is. Daar worden wij natuurlijk ontzettend trots van!

Chalani werkt sinds 9 mei 2022 als Software Quality Assurance Engineer bij GoToNetwork. Dit bedrijf is marktleider op het gebied van het werven van technisch personeel. Ze helpen met het plaatsing van personeel bij Fortune 2000-bedrijven. Het basissalaris is hier LKR 45.000 inclusief andere toeslagen (circa €120,- per maand).

Dit is best een goed salaris, als je het vergelijkt met het bestaansminimum voor een huishouden. Tijdens de twee jaar pandemie zag het land de inkomens dalen door de hyperinflatie waardoor gezinnen tot mei 2022 in slechts één jaar tijd 40% van de waarde van hun nominale inkomens verloren, op basis van de officiële indexcijfers van de consumentenprijzen. Uit het onderzoek bleek ook dat de armste 20% van de huishoudens in Sri Lanka slechts 17.572 Rs verdiende, €45,- per maand, terwijl de armste 40% van de huishoudens 26.931 Rs verdiende, €70,- per maand. Dat is niet eens genoeg om drie maaltijden per dag op tafel te zetten tegen de huidige prijzen.

Toekomstplannen

Hierna gaat Chalani het kwalificatie examen volgen van de International Software Testing Qualifications Board om zich te specialiseren in Software Quality Assurance-engineering om haar vaardigheden te ontwikkelen.  Over een aantal jaar hoopt Chalini dat ze ook internationale ervaring kan opdoen in haar carrière. 

“Ik kan nogmaals zeggen dat ik mijn doel zal bereiken en in de nabije toekomst een Qualified Senior Quality Assurance Engineer zal worden met de hulp en begeleiding van Sampath Foundation samen met de Arthacharya Foundation.”

Wil je ook studenten zoals Chalini steunen? 

Steun dan Sampath Foundation. Met ons project Bijscholing helpen we diverse studenten doorstromen naar de universiteit zodat ze een betere kans hebben op een goede baan.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.