Sri Lanka

Bijenteelt: Een bron van inkomsten in Wellawaya

 

 

Swarna Malkanthi

Swarna Malkanthi, een trotse 45-jarige moeder van twee zonen, woont in Parakramapura Uva Kudaoya, een dorp in Wellawaya. Haar man is een boer in het dorp. Ze is lid van de eerste CBO-groep van Arthavida in Wellawaya (al sinds 2011).  In 2019 begon Swarna met bijenteelt uit passie, maar al snel realiseerde ze zich  het economische potentieel ervan. Het is nu een essentiële bron van inkomen voor haar en haar gezin.

Uitdagingen en doorzettingsvermogen

Swarna is een actieve en toegewijde bijenhouder die deelneemt aan het Vikalpa Bijenproject. Ze is ook een van de meest bekwame groepsleiders van het project. Helaas was 2022 een zeer uitdagend jaar voor haar. Een van de grootste uitdagingen was de uitbraak van het Sac Brood-virus, waardoor al haar bijen stierven. Hierdoor kon ze het afgelopen jaar geen honing produceren en geen inkomen verdienen als imker. 

Naast deze enorme tegenslag werd ze ook geconfronteerd met andere uitdagingen. Klimaatveranderingen, waar ze geen controle op heeft, hebben haar inkomsten en activiteiten negatief beïnvloed. Het droge weer heeft de groei van de bijenkolonies belemmerd. Bovendien heeft het verbod op kunstmest dat door de Sri Lankaanse overheid is ingesteld, haar reguliere landbouwactiviteiten zwaar getroffen, wat economische tegenslagen met zich meebracht voor haar imkerijbedrijf. 

Ondanks deze tegenslag gaf Swarna niet op. Ze probeerde haar bijenkolonies opnieuw op te bouwen met de kennis en de training die ze had gekregen, zodat ze haar werk als imker kon voortzetten. Als groepsleider in het project bleef ze ook nieuwe deelnemers aan het project trainen en begeleiden.

Blijven Streven naar Succes

Desondanks heeft Swarna zich onverminderd ingezet en is ze blijven streven naar succes als bijenhouder. Ze heeft nu twee sterke bijenvolken en heeft bijenkasten met kleipotten opgezet om meer kolonies aan te trekken. Met succes is er al een nieuwe bijenkolonie  in een van de potten getrokken. Op dit moment heeft ze dus drie kolonies. Aan het begin van 2023 zijn er positieve ontwikkelingen te melden: de honingproductie is weer op gang gekomen en ze verwacht binnen enkele maanden een goede oogst te hebben. Momenteel geeft Swarna les aan nieuwe deelnemers in het project en ze heeft vijf personen die ze heeft opgeleid in dienst. Ze blijft hiermee een van de meest succesvolle imkers in het project, in het jaarverslag van 2023 zullen we weer een update geven.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.