Sri Lanka

De bibliotheek in Wellawaya: een plek voor kennis en samenzijn

De minibieb in ons Community College in Wellawaya is populair! Mensen uit alle lagen van de samenleving hebben profijt van het lezen van de boeken. Om deze reden gaan we de bibliotheek uitbreiden. Lees hieronder hoe de bieb tot stand is gekomen en welke impact het heeft op de bezoekers. 

 

Het belang van onderwijs

Wellawaya ligt in Monaragala, dit district is één van de armste gebieden van Sri Lanka. Het is een erg afgelegen gebied en er zijn weinig faciliteiten en diensten te vinden.

Ten eerste zijn er weinig scholen. De scholen die er wel zijn, liggen voornamelijk langs de hoofdweg die naar Hambantota loopt, waardoor het voor kinderen van het platteland erg lastig is om naar school te gaan.

Daarnaast is de kwaliteit van het onderwijs matig. De meeste goede docenten en onderwijzers vertrekken naar de grotere steden zoals Colombo, Kandy of Galle. Hier zijn meer scholen met goede faciliteiten. 

Deze jammerlijke situatie maakt het voor kinderen uit deze regio moeilijk om te leren, waardoor zij minder kans hebben op een vervolgopleiding bij een universiteit. Niet alleen de schoolkinderen, maar ook het grote publiek, van wie de meerderheid vroegtijdige schoolverlaters zijn, hebben baat bij een goede bibliotheek. 

Sampath minibieb

Sampath zet zich, samen met onze lokale partner Arthacharya, al jaren in om de educatie van kinderen en jongeren te verbeteren in dit gebied. Dit doen we door in het Community College bijlessen te geven in een aantal basisvakken zoals Engels, wetenschap, Singalees en wiskunde en Tamil. Deze bijlessen helpen de kinderen om een betere score op hun diploma te halen, waardoor ze een betere kans maken op een vervolgopleiding.

Naast onderwijs aan kinderen worden er in de Community College ook beroepsopleidingen verzorgd voor jongvolwassen die werkloos zijn, te weinig inkomsten hebben of hun school niet hebben kunnen afmaken.

Vijayani in de bibliotheek

Vjayani verantwoordelijk voor het Community College en de bibliotheek

Hiernaast zie je Vjayani op de foto. Ze laat trots de bibliotheek zien aan Egbert en Joke op tijdens hun bezoek aan Wellawaya. Ze is nu met pensioen maar was eerder verantwoordelijk voor een school van meer dan 700 leerlingen. Ze heeft veel ervaring in het onderwijs. We zijn dan ook enorm blij met het goede werk wat ze doet in het Community College. 

Omesha is heel blij met de bieb

Omesha indeewari is 15 jaar: ‘Ik ben heel blij met de bieb. Ik kan hierdoor boeken lezen zonder ze te hoeven kopen.’

Ze is een regelmatige bezoeker van de bibliotheek. Haar lidmaatschap begon vlak na de opening van de bieb in februari 2021. Sindsdien heeft ze al meer dan 150 boeken gelezen!

Het lezen van de boeken helpt haar niet alleen met het verbeteren van haar engels, maar het is ook een grote hobby van haar.

Omesha vond lezen altijd al leuk, maar de bieb maakt het gemakkelijker om haar hobby te beoefenen. “Er zijn veel boeken over verschillende onderwerpen, niet alleen boeken die goed zijn voor mijn studie. Ook romans, die ik het leukst vindt.”

Ze vertelt verder dat haar zusje ook door haar is geïnspireerd en lid is geworden van de bibliotheek.

Omesha - lid van de bieb in Wellawaya

Uitbreiding boekenassortiment

De vraag naar boeken is de afgelopen jaren enorm gestegen. Schoolkinderen en volwassenen willen graag meer algemene kennis opdoen en nieuwe boeken lezen. Dit, gecombineerd met de populariteit van de minibieb, zorgt dat we de mini bieb zo snel mogelijk gaan uitbreiden. We schaffen nieuwe boeken aan en helpen met de aankoop van de benodigde kasten.

Help jij ons mee? Doneer dan meteen!

Steun jongeren zoals Omesha
Egbert en Joke op bezoek bij de bieb

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.