Italian Trulli

Veelgestelde vragen

Sampath Foundation werkt samen met haar lokale partners Arthavida en Arthacharya. Zij doen de selectie van gezinnen die in aanmerking komen voor microfinanciering. De kinderen die bijscholing krijgen of jonge werklozen die een beroepsopleiding volgen zijn allemaal kinderen van ouders die participeren in het microfinancieringsprogramma. Zij worden geselecteerd op criteria als betrouwbaarheid, stabiliteit en doorzettingsvermogen. De ondernemers worden geselecteerd door microfinancieringsorganisatie Arthavida.

Wil je je donatie wijzigen of helaas toch op te zeggen? Dat kan met één eenvoudig telefoontje. Wij maken het dan direct voor je in orde.

Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Sampath Foundation is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit is één van de voorwaarden om voor belastingaftrek in aanmerking te komen. Een instelling kan alleen een ANBI zijn als ze zich voor minstens negentig procent inzet voor het algemeen nut. Hierdoor kunnen giften fiscaal aantrekkelijk zijn.

Kijk hiervoor op de website van de belastingdienst:
Particulieren
Bedrijven

Sampath Foundation heeft een ANBI status en publiceert daarom jaarlijks ons Engelse Jaarverslag met jaarrekening 2020. Zo kun je zien waar Sampath Foundation het geld aan besteedt. Daarnaast bieden wij je als donateur, als je dat wilt, rechtstreeks contact met de scholieren en ondernemers zodat je hun ontwikkelingen kunt volgen.

We zijn erg blij met elke gift. Je kunt op verschillende manieren bijdragen. Eenmalig of periodiek. Lees hier meer over de mogelijkheden. Wil je liever persoonlijk geholpen worden neem dan contact op met Egbert Hendriks. Hij helpt je graag verder!

In Nederland wordt uitsluitend gewerkt met vrijwilligers. Ons bestuur bestaat uit drie mensen. Momenteel zijn er 18 vaste vrijwilligers actief

De rente is 21 tot 23 %. Dat is zoveel omdat de inflatie daar ook hoog is, maar ook omdat microfinancieringsorganisatie Arthavida die rente nodig heeft als marge om al haar kosten van te betalen. Zij hebben meer dan 125 mensen in dienst en deze kosten worden betaald niet door subsidie van de overheid maar door eigen opbrengsten en dat is vooral de rentemarge. De ondernemers vinden deze rente eerder laag dan hoog. Zij kunnen anders alleen maar geld lenen van de moneylenders. Dit zijn woekeraars die het veelvoud vragen!

Negentig procent van de donaties gaat naar Sri Lanka ter financiering van scholing en microkrediet en voor de projectuitvoering door Arthavida of Arthacharya. Zij betalen hiervan de Singalese medewerkers een salaris. Het geld komt dus voor het grootste deel ten goede aan de bevolking van Sri Lanka voor een betere toekomst. De jaarrekening 2020 van Sampath vind je in ons Engelse  Jaarverslag.

Sampath Foundation steunt projecten voor scholing van jongeren met bijlessen en met het volgen van vakopleidingen. Daarnaast verstrekt ze microkrediet aan ondernemers die door het beginnen van een eigen bedrijf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Onze projecten vinden plaats in Sri Lanka en worden uitgevoerd in samenwerking met de lokale partners Arthavida en Arthacharya. Dit is belangrijk omdat zij daar een netwerk hebben, de taal spreken en het project daarom ter plaatse goed kunnen uitvoeren, begeleiden en controleren. In Nederland werken we samen met partners zoals Rabobank Foundation, Stichting Wilde Ganzen, Cordaid en anderen.

Sampath Foundation is in 2010 opgericht door Joke van Meerten en Egbert Hendriks. Beiden hebben een carrière achter de rug. Joke in de geestelijke gezondheidszorg en Egbert in de financiële wereld. Ze werden, na een reis samen met enkele medewerkers van de Rabobank Foundation, geïnspireerd om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de allerarmsten in Sri Lanka. Toen ze daar waren, werden ze getriggerd door de wijze waarop microfinanciering de levens van deze arme bevolkingsgroep kan veranderen. Een deel van de activiteiten van Sampath Foundation betreft de voortzetting van de organisatie zoals deze is gestart door Onno Kruger uit Houten. Hij organiseerde hulp voor jongeren zodat zij kans kregen op het volgen van een studie. Onno is in december 2012 overleden en heeft Egbert gevraagd de activiteiten voort te zetten.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.