Sri Lanka

Organische landbouw in Sri Lanka

Verbod kunstmest en bestrijdingsmiddelen

Vanwege een groot tekort aan buitenlandse valuta heeft de Sri Lankaanse regering in april 2021 een verbod ingevoerd op de import van kunstmest en landbouwbestrijdingsmiddelen en de boeren per direct gevraagd/verplicht om over te stappen op organische landbouw. Landbouwdeskundigen waarschuwden meteen voor een mogelijke voedselcrisis. Het land is nog niet klaar om over te stappen op 100% organisch. Een flinke uitdaging dus voor de boeren in Sri Lanka. Sampath en Arthacharya hebben daarom een project opgezet om ze hierbij te helpen.

Verbod ingetrokken, maar kwaad al geschied

Het verbod op kunstmest en bestrijdingsmiddelen werd in augustus 2021 weer deels ingetrokken, maar het kwaad was toen al is geschied. De productie ging omlaag, waarmee de voedselzekerheid ook in het geding kwam. De prijzen van de landbouwproducten zijn fors gestegen en er is geen geld (geen dollars meer) om kunstmest te kopen. Al met al een ramp voor de armen. Op de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kun je meer lezen over de situatie rondom het ambitieuze plan van de Sri Lankaanse overheid om over te stappen naar organische landbouw.

Composteren als oplossing

Omdat kunstmest geen goede optie meer is, focussen we op op het gebruik van organische compost als meststof voor de gewassen. Arthacharya en Sampath hebben in samenwerking een programma opgezet om de boeren in Wellawaya en Tanamalwila te ondersteunen.

Begin maart 2022 is gestart met het aanleggen van composthopen op 4 locaties in Wellawaya en Tanamalwila regio. Bij iedere compost-proef zijn 11 boeren betrokken die zowel theoretisch geschoold als praktisch ondersteund worden door de landbouw veldwerkers.

Organische landbouw project - start
Organische landbouw project

Het compostering proces duurt ongeveer 3 maanden en wordt nauwkeurig gevolgd en begeleid door landbouw veldwerkers van de overheid.  Vanaf juni wordt de gemaakte compost gebruikt bij de verbouw van de gewassen. Op dat moment worden ook weer nieuwe composthopen aangemaakt voor gebruik in het landbouwseizoen dat start in het najaar. Op deze manier kan er duurzaam omgegaan worden met de voeding uit de bodem en is kunstmest niet meer nodig.

Vervolg project organische landbouw

Als de resultaten in het najaar goed zijn, zullen we het project verder uitgebreiden. We willen dan de getrainde boeren inzetten om andere lokale boeren te helpen met het maken van hun eigen compost.

Onze projecten

Wil je meer weten over wat wij doen voor boeren in Sri Lanka? Bekijk dan onze andere projecten zoals het project Bijen helpen Boeren of Community College.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.