Sri Lanka

Community College: een update

Waarom een Community College in Sri Lanka?

Het onderwijs in Sri Lanka is gratis tot en met grade 12, het toegangsniveau voor hoger onderwijs. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat het beter is in de grote steden dan in de gebieden, ver weg van Colombo, droog en arm.

Wil je toegang hebben tot dat vervolgonderwijs, dan is vooral bepalend wat voor resultaat je hebt bij het afstuderen op A level (grade12). Daarom is er in het gehele land een systeem van bijlessen. En in die lessen is er vooral examentraining. Sampath helpt de armen, die geen toegang hiertoe hebben, al lang. En met veel succes! Het aantal studenten uit onze regio’s die naar hoger onderwijs gaan , is enorm toegenomen.

Maar er is meer. In onze gebieden is er weinig gelegenheid voor door overheid betaald vervolgonderwijs, bijv. beroepsopleidingen. Gevolg: veel jongelui maken niet de stap naar een beroepsopleiding, terwijl er wel vraag is. Maar hetzelfde geldt voor volwassenenonderwijs, dat is er ook niet.

Sampath heeft als missie armoede bestrijden door middel van projecten op gebied van opleidingen en ondernemen. En dat maakt voor ons, dat een community college de mensen daar een geweldige hulp kan bieden.

Start van Community College

Boven genoemde zaken waren voor Sampath de aanleiding om een eigen opleiding te starten, niet formeel onderwijs, in eigen beheer, voor de armen in de regio’s waar Sampath actief is: Wellawaya en Tanamalwila.

We hebben een speciaal daarvoor geschikt pand gebouwd in Wellawaya (zie foto).

Gebouw Community College in Wellawaya Sri Lanka
Sampath studenten bij opening Community College 2019

Welke vakken?

Er worden alleen trainingen gegeven waar behoefte aan is in de regio, die tegen lage kosten zijn, en waarvoor goedkope trainers beschikbaar zijn. Bij de start van de opleiding was het plan, om het centrum binnen 3 jaar selfsupporting te maken. Corona en daarna de ontwikkelingen in Sri Lanka hebben dat proces in elk geval flink vertraagd. De mensen zijn alleen maar bezig met overleven en hebben niets te besteden. Wij gaan daarom nu door op kosten van Sampath.

De trainingen zijn heel breed:

  1. Voorbeelden van beroepstrainingen zijn : bruidskleding maken, naaicursus, batikken, telefoon reparatie
  2. volwassenenonderwijs, maar zoals sociale vaardigheden, financiering, bedrijfsplan maken
  3. bijlessen voor de studenten (Engels, Tamil, geschiedenis etc.) bedoeld om hogere punten te halen bij het examen

Er is ook en kleine bibliotheek in het gebouw. De boeren die werken aan ons bijenproject, volgen hun training ook in ons community college.

Geslaagd imkers bij CC

Samenwerking met Vebego Foundation

 Vebego is al jaren actief in Sri Lanka door bouwreizen te organiseren. Hun medewerkers hebben gebouwd in Wellawaya en Nikaweratiya. Zij vinden ons concept van community college zo goed, dat ze hebben besloten niet alleen te bouwen, maar ook met ons samen te werken. Inmiddels is in Nikaweratiya ook een community college gevestigd.

En samen hebben we besloten dat ook in Tanamalwila te gaan doen! Op de kaart zie je waar de 3 vestigingen in het land gelegen zijn. De studenten die een beroepstrainingen hebben gevolgd kunnen daarna bij onze partner Arthavida microkrediet aanvragen.

Kaart Community Colleges

Extra voordeel voor de mensen

 De beroepsopleidingen zijn vaak een hulpmiddel om een eigen bedrijfje te beginnen. En dan bieden wij de afgestudeerden nog een extra voordeel: zij kunnen via onze partner Arthavida een microkrediet krijgen.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.