Sri Lanka

Op bezoek bij twee succesvolle imkers

Tijdens ons bezoek aan Sri Lanka in februari 2023 hebben we uiteraard ook een aantal deelnemers van het bijenproject bezocht. Zo ook de families Dhevika en de familie Damayanthi. Deze families hebben profijt gehad van het microkrediet programma van Sampath, waardoor zij hun ondernemingen konden opstarten. Later hebben ze ook meegedaan met de cursus bijenhouden en kunnen zij hun ondernemingen succesvol uitbreiden. Hieronder lees wat dit voor hen betekent!

Dhevika’s interesse voor bijen

Dhevika is sinds één jaar deelneemster aan het bijenproject. Zij is 5 jaar geleden uit een koudere streek rondom Nuwara Elya, met een Engels klimaat, naar het droge Thanamalwila verhuisd. Bij haar vorige woonplaats waren ook bijenprojecten en de condities waren daar beter. Ze is altijd al geïnteresseerd geweest in de bijen.

Nadat Dhevika net in Thanamalwila woonde, heeft ze het imkeren voor het eerst geprobeerd. Maar de bijen gingen dood. De omstandigheden waren verre van optimaal, er was teveel hitte en gebrek aan water en bloemen. Ook had ze niet genoeg kennis om de omstandigheden te verbeteren.

Start cursus imkeren

Toen Dhevika van Sampath bijenproject hoorde schreef ze zich gelijk in! Ze volgde een cursus waardoor zij kennis kreeg over hoe zij de bijenomgeving het best kon inrichten. Dhevika heeft ondertussen 2 gezonde bijenvolkeren van 1200 bijen elk. Ze weet er alles van en is er erg enthousiast. Van het project kreeg Dhevika bloemen op haar erf voor de nectar, en een speciale bijenkorf van leem tegen de hitte. Ook hebben de bijen nu meer ruimte. Dhevika heeft nu genoeg opbrengst voor eigen gebruik en haar directe omgeving, maar ze hoopt over een paar jaar genoeg honing te maken dat ze er ook geld mee kan verdienen.

Dhevika zegt veel geleerd te hebben en haar kennis over bijen is ondertussen zelfs vele malen groter dan die van ons!

Microkrediet maakt meer mogelijk

Naast de deelname aan het bijenproject heeft Dhevika 5 jaar geleden voor het eerst microkrediet ontvangen om te kunnen ondernemen. Ze is gehuwd en doet het werk samen met haar man. Sindsdien hebben ze fruitbomen (papaya, sinaasappels, mango etc.) en groenten (aubergine en suikerriet) en kippen. Ze hebben van de winst een klein huisje zelf gebouwd voor €700,- waarvan tweederde door Arthavida aan hen werd geleend.

Joke en Egbert werden tijdens hun bezoek getrakteerd op kruidenthee, maiskolven en een partje sinaasappel. Over 3 jaar komen we terug om het resultaat te zien van Dhevika’s inspanningen. Het is een trotse, slimme, hardwerkende vrouw die zeker zal slagen en trots is op de vele sociale contacten en kennis die het haar gebracht heeft.

Ondernemende familie Damayanthi

De familie Damayanthi heeft ook veel baat gehad bij de projecten van Sampath. Al enige tijd geleden hebben Mala en Nishanta microkrediet gekregen waarmee zij kokosnoten zijn gaan verbouwen, die zij nu verkopen in hun winkel. Ook worden de kokosnoten gemaald tot kokosolie voor andere boeren. Al met al is het bedrijf van de familie Damayanthi erg succesvol!

Naast het microkrediet was het stel samen ook enthousiast deelnemer aan het bijenproject. De familie heeft nu meer biodiversiteit dan ooit op hun land, de verschillende bloemen en planten zijn erg goed voor de bijen.

De vrouw des huizes Mala heeft ook veel kennis van bijen en heeft daarnaast een naaicursus gevolgd op het Community Center. Zo maakt zij netten om het gezicht te beschermen bij het werken met bijen. Geweldig innovatief voor deze mensen. En: de familie leeft nu niet meer in armoede en draagt ook veel bij om andere boeren te helpen.

Help mee

Word je net als ons ook zo blij van deze verhalen? Je kan ons helpen door te doneren via een betaalverzoek. Zo maken we samen nog meer impact!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.