Sri Lanka

Op pad met Pius Floris: succesvolle trainingen in natuurvriendelijke landbouw

Hulp vanuit PUM

Op verzoek van Arthacharya en Sampath heeft de PUM Pius Floris tussen 3 en 16 februari naar Sri Lanka uitgezonden om hulp te bieden bij het verankeren van de inspanningen om lokale boeren op het spoor te zetten van natuurvriendelijke landbouw. Pius is de oprichter van één van de meest toonaangevende en duurzame boomverzorgende bedrijven binnen Europa.

Positieve resultaten

Het Eco-friendly farming en het home garden project dat door de Arthacharya Foundation met hulp van Sampath werd ingezet blijkt een groot succes met 50 deelnemers. De deelnemers hebben zich het afgelopen jaar ingespannen om compost, vermiwash en biochar te maken, allen methoden die bijdragen aan het weer gezond maken van de grond. Hierdoor kan de inzet van bestrijdingsmiddelen en kunstmest achterwege blijven.

Kostenbesparing

Het grote verschil zat in de kosten. De compost als bemesting werd zelf gemaakt en was dus gratis. Voor de chemische producten om de gangbare helft van de teelt te laten groeien waren de kosten 8000 rupee. De test werd uitgevoerd op een kwart acre (ongeveer 1000 m2). De resultaten van deze test werden gedeeld met de boeren ter vergroting van de motivatie om meer te gaan composteren.

De staf van Arthacharya heeft op basis van de energie die in dit project is gestoken een registratie te gaan voeren om de vooruitgang in volume en kwaliteit van de compostering bij de boeren te kunnen volgen. Met dit project worden boeren langzaam minder afhankelijk van chemie waardoor hun inkomen drastisch verbetert.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.