Sri Lanka

Van boer naar schoonheidsspecialist: Het verhaal van Nishamali

Nishamali Anuradha is nu een succesvolle schoonheidsspecialiste in Thanamalwila, Sri Lanka. Maar haar reis begon in het bescheiden dorp Sevanagala, waar ze met haar man en drie kinderen woonde. Haar verhaal is een herinnering aan echte veerkracht.

Een nieuw begin

In de beginjaren deed Nishamali wat velen in haar situatie zouden doen. Haar man had werk, maar het inkomen was ontoereikend voor hun gezin. Ze zocht naar manieren om de eindjes aan elkaar te knopen, en zo begon ze te werken als boer. Ze verbouwde betelbladeren, een klimplant uit de peperfamilie, die worden gebruikt als antiseptisch middel en helpt tegen hoofdpijn, artritis en kiespijn.

Start van haar opleiding

Het was een eenvoudige folder van Arthacharya die haar ogen opende voor nieuwe mogelijkheden. “Ik las over de mogelijkheid om mee te doen aan een beroepsopleiding als schoonheidsspecialist. Dit leek me heel leuk.”. Ze besloot deel te nemen aan de opleiding en zette zich met hart en ziel in om zo veel mogelijk te leren. Aan het einde van haar opleiding werd haar harde werk bekroond met de overwinning in de schoonheidswedstrijd.

Een hartverscheurend verlies

Na haar opleiding is Nishamali een eigen bedrijf gestart: Een kleine beauty-salon aan huis. Het lot nam een tragische wending toen haar man onverwachts overleed. Ze stond er plotseling alleen voor, maar de vaardigheden die ze had geleerd, gaven haar de kracht om door te gaan. 

Met vastberadenheid zette ze haar schoonheidssalon thuis voort en breidde deze gestaag uit. Haar inkomen stelde haar in staat om een salon te openen aan de hoofdweg van Sevanagala. “Ik hou enorm van leren, ik leer veel van wat ik lees op het internet. “Daarnaast heb ik een extra cursus gevolgd om nog beter te worden.” vertelt Nishamali.

Een gerespecteerde naam in Sevanagala

Vandaag de dag wordt Nishamali gevierd als een bekende schoonheidsspecialiste in de regio. Ze verkoopt trouwjurken, maakt bruidstaarten en ontwerpt prachtige sari’s. Haar klanten waarderen haar werk om de kwaliteit en duurzaamheid. Ze wordt zelfs gevraagd als jurylid bij bruidskleedwedstrijden. Haar salon trekt dagelijks een groot aantal klanten, waardoor ze nieuwe apparatuur kon aanschaffen.

Dankbaarheid en hoop 

“Ik ben oprecht dankbaar voor de steun van de Arthacharya Foundation en de Sampath Foundation. Zonder deze opleiding zou het leven van mij en mijn kinderen er heel anders uitzien.” vertelt Nishamali. Haar schoonheidssalon geeft genoeg inkomen zodat zij en haar kinderen zich geen zorgen hoeven te maken. 

Egbert is in augustus 2023 op bezoek geweest in Sri Lanka en heeft de schoonheidssalon in Sevanagala bezocht. Hij vertelt: “Het is geweldig om te zien hoe Nishamali haar bedrijf heeft laten groeien. We zijn ontzettend trots op haar doorzettingsvermogen en succes.”

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.