Sri Lanka

Empowerment door microkrediet: Een reisverslag uit Sri Lanka

In het hart van Sri Lanka, ontmoette Egbert Hendriks de gedreven managers van Arthavida en Arthacharya. Samen bespraken ze het krachtige verhaal van microkrediet, ondernemerschap en sociale impact. Ontdek hun inspirerende ontmoeting in dit reisverslag.

Tijdens de reis naar Sri Lanka in augustus van dit jaar, stond een belangrijk evenement centraal: een workshop met de managers van Arthavida.

“Deze mannen en vrouwen zijn opgeleid en gemotiveerd om kleine kredieten te verstrekken aan beginnende en ervaren ondernemers. Niet met het doel om hen rijk te maken, maar om hen te laten ondernemen, zodat ze uit de armoede komen.” vertelt Egbert enthousiast.

De ondernemingen variëren van agrarische activiteiten zoals de teelt van bananen en papaya tot kleine detailhandelszaken, kappers, telefoonreparateurs en meer. Het kleinste krediet dat ze verstrekken is LKR 30.000 (€ 88), en het maximum is LKR 200.000 (€ 590). Iedereen begint met het kleinste krediet, en bij terugbetaling kunnen ze geleidelijk overgaan naar grotere leningen. Uiteindelijk is het doel dat commerciële banken dit initiatief overnemen.

Arthacharya: sociale projecten voor sterkere gemeenschappen

De zustermaatschappij van Arthavida is Arthacharya, die zich bezighoudt met sociale projecten. Deze projecten hebben tot doel om klanten van microkredieten sterker te maken, bijvoorbeeld via ons bijenproject, of om hen te voorzien van trainingen in sociale vaardigheden en beroepsopleidingen.

Sampath verstrekt geld aan Arthavida voor het uitzetten van kredieten, en aan Arthacharya om hun projecten te financieren. Op de lange termijn is het niet duurzaam om jaar na jaar geld te blijven geven. Op een gegeven moment moeten deze projecten zelfvoorzienend worden. Dit kan gebeuren door kleine bijdragen van degenen die geholpen worden, maar ook door een deel van de winst van Arthavida te besteden aan de projecten van Arthacharya.

Arthavida is een gezonde sociale onderneming. Ze hebben altijd winst gemaakt, maar de laatste jaren is die winst dun gezaaid. Er moeten veranderingen plaatsvinden om de doelstellingen zoals hierboven beschreven te kunnen realiseren.

Inspiratie en samenwerking

De twee dagen waren zeer inspirerend. Op de eerste dag werd er niet alleen intensief en positief gediscussieerd, maar het was ook een kans om de groep meer te vertellen over de motivatie van de Sampath-vrijwilligers. We willen alle aanwezigen helpen met ondernemen en de onderneming toekomstbestendig maken. We beschikken over een grote groep professionals die graag bereid zijn om te assisteren.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.