Sri Lanka

Empowerment door onderwijs: Een kijkje in het Community College

In Wellawaya ontbreekt het vaak aan specifieke opleidingsmogelijkheden en vervolgonderwijs voor de lokale bevolking. Het Community College is daarom opgericht, met als doel kinderen en andere bewoners extra scholing en opleiding te bieden, zodat ze klaargestoomd worden voor een succesvolle toekomst. In een interview met Ms. Vijayani Pathirana, de bevlogen directeur van het Community College, krijgen we inzicht in haar motivatie, bijdragen en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd wordt. Lees het verhaal van hoop, empowerment en educatieve kansen die het leven van mensen in Sri Lanka transformeren.

Directeur van het Community College in Wellawaya Mevrouw Vijayani Pathirana

Passie voor verandering

Met haar 38 jaar ervaring als directeur trad Vijayani in de zomer van 2019 toe tot het Community College-project. Gedurende haar carrière heeft ze uitgebreide kennis opgedaan over de uitdagingen waarmee studenten in achtergestelde en arme gemeenschappen worden geconfronteerd. Ze heeft met eigen ogen gezien hoe armoede mensen ervan weerhoudt om regulier onderwijs te volgen.

Vijayani denkt dat het versterken van economische vaardigheden mensen kan helpen om aan de armoede te ontsnappen. Ze wil graag bijdragen aan de verbetering van het leven van minderbedeelden, en daarom ging ze werken bij het Community College.

“Voor mij ligt de motivatie in het zien hoe mensen hun verborgen vaardigheden ontdekken en ontwikkelen dankzij de programma’s van ons Community College. Het geeft me voldoening om te constateren hoe mensen positieve veranderingen doormaken en armoede overwinnen door middel van nieuwe vaardigheden. Het succes van degenen die profiteren van het Community College blijft mijn grootste drijfveer, en ik blijf volhardend in mijn streven om hun groei en vooruitgang te bevorderen.” – Vijayani Pathirana

Een opmerkelijke bijdrage aan het Community College

Vijayani’s inzet en betrokkenheid bij het Community College hebben een aanzienlijke transformatie teweeggebracht. Bij haar aankomst waren er geen vakopleidingsprogramma’s beschikbaar, maar dankzij haar vastberadenheid zijn er nu diverse programma’s en voortdurende workshops geïmplementeerd, zoals Batik Ontwerpen. Daarnaast is ook de bibliotheek van start gegaan, wat een waardevolle bron van kennis en groei vormt voor de gemeenschap.

Met grote toewijding heeft Vijayani zich ingespannen om mensen te enthousiasmeren voor de programma’s van het Community College door hen bewust te maken van hun waarde en belang. Ze heeft zichzelf meer dan een jaar lang gewijd aan het geven van gratis geschiedenislessen aan kansarme studenten in het gebied, omdat ze de noodzaak hiervan inzag. Bovendien heeft ze een pakkend themalied gecreëerd dat het community college symboliseert en verbindt.

Op dit moment zet Vijayani alles op alles om een NVQ-certificering te verkrijgen voor de vakopleidingsprogramma’s van het Community College. Ze gelooft sterk dat deze certificering een belangrijke mijlpaal zou zijn, zowel ten behoeve van de studenten als voor de erkenning van de hoogwaardige trainingsprogramma’s die worden aangeboden.

Overwinnen van uitdagingen

Vijayani staat voor diverse uitdagingen die overwonnen moeten worden om het succes van het Community College verder te vergroten. Een van de voornaamste obstakels is de toenemende kosten van levensonderhoud, die het voor mensen moeilijk maken om deel te nemen aan de trainingsprogramma’s die het community college biedt. De kosten van transport en trainingsmaterialen vormen hierbij de grootste hindernissen.

Een andere hindernis waar Vijayani mee te maken heeft, is de betrokkenheid van mensen bij de programma’s van het community college. Veel gemeenschapsleden zijn gedurende de hele dag bezig met landbouwactiviteiten, waardoor het moeilijk is om hen te betrekken bij de activiteiten die vaak overdag plaatsvinden.

Tot slot vormt een gebrek aan fysieke ruimte een andere uitdaging voor het Community College. Er zijn slechts beperkte mogelijkheden voor werkplekken en opslag van trainingsmaterialen.

Vijayani’s suggesties voor de gemeenschap

Vijayani heeft waardevolle suggesties om economische voordelen te genereren voor de gemeenschap. Zo heeft ze het idee om maandelijks een lokale markt te organiseren waar deelnemers van de vakopleidingsprogramma’s van het Community College hun producten kunnen verkopen.

Daarnaast wil Vijayani graag een winkeltje op het Community College opnen. Hier kunnen de ambachtelijke producten van de deelnemers rechtstreeks verkocht worden aan de lokale gemeenschap. Dit zal bijdragen aan het creëren van werkgelegenheid.

Met deze initiatieven gelooft Vijayani sterk dat er nieuwe banen voor de gemeenschap zullen ontstaan, terwijl tegelijkertijd nieuwe sociale verbindingen worden gelegd!

Trots op Vijayani’s toewijding

De Sampath Foundation is buitengewoon trots op de toewijding en inspirerende bijdrage van Vijayani aan het Community College. Haar voortdurende inzet om de levens van mensen in achtergestelde gemeenschappen te transformeren is bewonderenswaardig. Door haar leiderschap en inzicht heeft ze het college helpen groeien en bloeien, met nieuwe vakopleidingsprogramma’s, workshops en een bloeiende bibliotheek.

Samen streven we ernaar om het pad van educatie, empowerment en economische vooruitgang voort te zetten, wetende dat we een verschil maken in het leven van velen.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.