Sri Lanka

Van microkrediet tot zelfstandigheid: vijfjarige bestaan van Community College Wellawaya

Het Community College Wellawaya is vijf jaar geleden gestart en heeft inmiddels een opmerkelijke groei doorgemaakt. Samen met de Vebego Foundation hebben we nog twee andere colleges opgericht om ons impactgebied te vergroten.

Training batik maken Wellawaya Community College

Het doel van het College

Wat doen we daar? We bieden microkrediet aan de allerarmsten in de gemeenschap, maar we geloven dat dit niet genoeg is. Via het college proberen we nog meer mensen te bereiken en hen extra kennis en vaardigheden bij te brengen waarmee ze uit de armoede kunnen komen. Vaak gebruiken ze deze nieuwe kennis en vaardigheden om hun eigen bedrijfjes te starten, met behulp van het microkrediet. We hebben talloze succesverhalen gezien die hieruit zijn voortgekomen. Zoals Thilini met haar kleermakerij en reparatiebedrijf en Nandani Disanayaka met haar batik-winkel.

Bezoek van Egbert

In augustus bracht Egbert een bezoek aan het Wellawaya Community College. Daar zagen we vrouwen die deelnamen aan naaicursussen en andere enthousiaste vrouwen die betrokken waren bij een cursus batik. De kwaliteit van de trainers is zo hoog dat de dames hun producten met een mooie winst kunnen verkopen.

Lees hier Egbert’s reisverslag van augustus 2023.

Egbert op bezoek bij Batik training

Een hub voor gemeenschapsonderwijs

Elke maand verwelkomen we tussen de 1500 en 2000 bezoekers in het college. Naast de eerder genoemde opleidingen bieden we een breed scala aan andere praktische en kortdurende trainingen aan. Dit doen we omdat de overheid weinig tot niets aanbiedt voor deze gemeenschap.

Verscheidenheid aan trainingen:

 • Beauty Culture Skill (erg in trek, zoals kappen en bruidskleding)
 • Naaiopleiding
 • Batik Opleiding
 • Voedseltechnologie (producten maken om te verkopen)
 • Handwerkproductie en marketingtraining
 • Koreaanse Taal (veel Sri Lankezen vertrekken naar Korea)

Daarnaast bieden we “sociale” trainingen aan, zoals:

 • Ontwikkelen van sociale vaardigheden
 • Bewustwording en begeleiding over armoede
 • Mobilisatietraining voor de armen
 • Workshop Positief Denken en Mindset
 • Workshops over pindateelt en zadenproductie
 • Bewustwording voor de Women’s Federation
Deelnemers Batik training Wellawaya
Vijayani in de bibliotheek

Betrokkenheid en ondersteuning

Er is ook een succesvolle bibliotheek en bijlessen voor studenten. Momenteel bieden we dit alles gratis aan de deelnemers aan. Veel mensen zijn zo arm dat ze zelfs geen kleine bijdrage kunnen betalen. Egbert sprak met een dame die twee keer per week 6 kilometer liep naar het college en weer terug, omdat ze zich geen buskaartje van €0,25 kon veroorloven. Op termijn streven we ernaar dat elk college zelfvoorzienend wordt, zodat we nieuwe colleges kunnen openen.

Trots op de deelnemers Community College

Dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van het Community College Wellawaya en onze missie om mensen uit armoede te helpen. We zijn heel trots op alle deelnemers van de trainingen en de trainers die dit mogelijk maken.

Les kleding maken Wellawaya Community College

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.