Sri Lanka

Reisverslag: Opening derde Community College in Sri Lanka

In maart 2024 bracht Sampath Foundation een bezoek aan Sri Lanka voor het openen van de derde Community College in de plaats Tanamalwila. Dit kon gerealiseerd worden met hulp van lokale partners, zoals Arthacharya, en steun van Wilde Ganzen en Vebego Foundation. Opnieuw een enorme mijlpaal, want hiermee krijgen honderden mensen toegang tot onderwijs. Daarnaast spraken we over de voortgang van de (nieuwe) opleidingen aan de community college in Wellawaya én over de tak micro-krediet voor het versterken van lokale ondernemers.

Onderwijs als lichtpunt in Sri Lanka

Toegang tot onderwijs is een van onze speerpunten, dus spraken we met tientallen cursisten uit verschillende opleidingen, zoals naaien, bijenhouden en voedseltechnologie. Duidelijk werd hoe opleiding hen (vooral vrouwen) helpt, eigenwaarde geeft en in staat stelt een betere toekomst op te bouwen voor henzelf en het gezin. Cursisten die al een opleiding hadden afgerond, gaven aan al in staat te zijn extra inkomsten te genereren, bijvoorbeeld door het verkopen van honing of verkopen van andere eigengemaakte etenswaren. Hun trots was duidelijk zichtbaar!

Op de foto: hoge opkomst bij de cursus ‘voedseltechnologie’. Hoe kun je van voedsel een goedwerkende onderneming maken?

Uit de gesprekken in combinatie met de bezoeken aan de verschillende ondernemers die een micro-krediet afnemen, zijn ook weer mooie inzichten opgehaald die helpen om het aanbod te verbeteren en aan te scherpen, zoals met onderwerpen als veiligheid, MVO en marketing. Daar gaan we mee aan de slag in samenwerking met onze lokale partners.

Grote resultaten met kleine micro-kredieten

Elke ontmoeting met ondernemers die zijn gestart met onze microkredieten is inspirerend. Ze werken in verschillende sectoren, zoals batik, landbouw, productie van klamboes en kokosolie. Hun veerkracht en innovatie zijn opmerkelijk, want na Corona moesten velen opnieuw beginnen.

Deze ondernemers laten zien dat hun ambities meer doen dan alleen hun eigen leven verbeteren. Ze veranderen hele gemeenschappen. Hun verhalen inspireren ons om verder te gaan, te innoveren en samen een betere toekomst te bouwen.

Met de komst van een nieuwe zeer ervaren lokale partner die gespecialiseerd is in micro-krediet, wordt het productenportfolio de komende periode onder de loep genomen. Dit om te bezien hoe nog beter aan de behoefte van deze lokale ondernemers kan worden voldaan en succes te bevorderen.

Nieuwe ‘Homegardening’ opleiding groot succes!

In 2022 startten we met de unieke vakopleiding Home Gardening in ons Community College in Wellawaya. Het doel was simpel: ongebruikte grond rond huizen omzetten in vruchtbare tuinen. Deelnemers leren hoe ze voedsel kunnen verbouwen voor eigen gebruik en verkoop. Deze opleiding is nu vast onderdeel van ons programma.

De impact is duidelijk na diverse veldbezoeken en de dankbaarheid van de cursisten enorm als we ze bezoeken. We voorzien deelnemers van materialen en kennis, en zij beginnen direct met tuinieren. De focus ligt op biologisch tuinieren. Dit is niet alleen goedkoper, maar wordt ook gezien als beter voor de planeet en gezondheid.

Vele deelnemers zijn nu zelfvoorzienend. Ze verbouwen hun eigen voedsel, houden daarnaast in enkele gevallen nog bijen of kippen, en verkopen een deel van hun oogst. Zo besparen ze direct op marktinkopen en levert het hen extra inkomsten.

Ons team in Sri Lanka houdt de voortgang nauwlettend in de gaten. We bezoeken de tuinen regelmatig om kennis te delen en verbeteringen aan te brengen.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Dan wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen! Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief archief

Benieuwd wat je van ons kan verwachten?

Lees hier voorgaande nieuwsbrieven.

Laat je inspireren

Schrijf je in en ontvang verhalen van moedige mensen in Sri Lanka in je mailbox.